Франсоа Оланд

10 000 евро заплата за фризьора на Оланд

Близо 10 000 евро заплата получава личният фризьор на Франсоа Оланд. Възнаграждението е 9 895 на месец, откакто от 2012 г. сегашният президент управлява Франция, съобщи в. „Льо Канар Оншане“.

Седмичникът е публикувал трудовия договор на фризьора, в който се вижда, че има и добавки към основната заплата.

Заплатата на фризьора е подобна на тази на министър във френския кабинет и само с 5 хиляди евро по-малко от заплатата на президента, допълва изданието.

„Той е на разположение на президента без прекъсване. Никой не го замества. Пропусна раждането на децата си, операции, които децата му претърпяха”, казва адвокатката на фризьора Сара Леви.

По думите й, работният ден на фризьора започва много рано. Той придружава държавния глава при всичките му командировки.

Новото противоречие в живота на Оланд, придобило известност чрез #CoiffeurGate, се превърна във водеща новина в Туитър и може да донесе допълнителен спад в популярността на президента.

Публикацията във вестника е критика към социалиста Оланд, който по време на предизборната си кампания обещаваше да бъде „нормален“ и президент за пример. Въпреки това обаче детайли от неговия личен живот на няколко пъти излязоха наяве, коментира в. „Ню Йорк таймс“.

Рейтингът на френския президент пада от месеците. Оланд не изпълни обещанията си за намаляване на безработицата в страната, особено сред младите французи. Правителството от месеци се сблъсква с улични протести срещу непопулярния закон за трудовите отношения. Поредният удар срещу Оланд дойде от неговия министър на икономиката Еманюел Макрон, който намекна, че може да се кандидатира за президент догодина.

Оланд не е единственият политик, който обръща особено внимание на прическата си. През 1993 г. две от пистите на международното летище в Лос Анджелис бяха затворени за граждански полети за около час в очакване на „Еър Форс 1“, който трябваше да докара фризьора на президента Бил Клинтън, припомнят от „Ню Йорк таймс“.

- реклама -