богати ресурси богатство бедни разлика ресурси

1% от населението на Земята притежава 50% от световното богатство

Най-богатият 1% от населението притежава 50% световно богатство.

Това става ясно от нов доклад на швейцарската банка „Credit Suisse“, разкриващ огромната пропаст между супер богатите и останалата част от света.

Според данните, цитирани от британския в. „Гардиън“, състоянието на най-богатите хора се е увеличило от 42,5% по време на пика на финансовата криза през 2008 г. до 50,1% през 2017 г. Това се равнява на 140 трилиона долара.

Според „Credit Suisse“ от 2013 г. насам делът на най-богатите нараства постоянно.

Увеличаването на състоянието на най-богатите е довело до създаването на 2,3 млн. нови доларови милионери в рамките на изминалата година, с което общият им брой е станал 36 млн. Тези милионери, които са 0,7% от световното население на хора над 18 г., контролират 46% от световното богатство, или 280 трлн. долара.

Над две пети от милионерите в света живеят в САЩ, 7% са в Япония, а 6% са във Великобритания.

В другия край на спектъра всеки от най-бедните 3,5 млрд. души притежава активи на стойност 10 000 долара. Общо тези хора, които са 70% от населението, държат едва 2,7% от световните богатства.

Според данните от доклада най-големите губещи са младите хора, които не трябва да очакват да станат толкова богати, колкото са техните родители. Според Урс Ронер, председател на „Credit Suisse“, хората с ниски доходи са непропорционално много в групите на младите хора. Пред особено сложни обстоятелства са изправени т. нар. милениъли – хората, родени между началото на 80-те до средата на 90-те. По думите му те трябва да се справят с трудности като висока безработица, по-строги ипотеки, неравенство в приходите и намаляване на пенсиите.

Младите хора в тази възрастова група са в неблагоприятна позиция, въпреки че са по-образовани в сравнение със своите родители.

- реклама -