1 млн. българи стегнали куфарите за празниците

1 млн. българи са стегнали куфарите за празниците според Института за анализ и прогнози в туризма. 830 000 от тях са избрали да останат в страната, а 170 000 са напуснали пределите на България.В периода 4-7 май страната ни е била посетена от 72 000 чужди граждани. За целия месец май посещенията на чужденци у нас са 970 000, съобщи NOVA.

Румен Драганов от института за анализи и прогнози в туризма заяви, че през тази година повече българи са пътували. „Българите пътуват по няколко пъти. Това се забелязва в целия ЕС. След пандемията хората пътуват отново”, добави той.

До голяма степен тази година това вероятно се дължи и на многото почивни дни в началото на май.
Мнозина сляха неработния 1 май – Деня на труда, с втори май и почивните дни около Великден и Гергьовден. Така се получи цяла седмица, в която родителите можеха да пътуват с децата си за празниците.
Любопитна обаче е тенденцията, че над 4 пъти повече са избрали да останат у нас спрямо тези, които са почивали в чужбина. Огромна част от вторите избраха съседните ни държави за ваканцията. В това число – Гърция, където ставаше за дори за плаж и температурите бяха по-високи отколкото у нас. Южните ни съседи стартираха летния сезон в началото на май.
- реклама -
error: Съдържанието е защитено