Фейсбук влезе сериозно в битката за излъчване на спорт на живо

1,5 млрд. души ще гледат мачове от Испания през Фейсбук

1,5 млрд. души ще гледат мачове от Испания през Фейсбук. Социалната мрежа взе правата за излъчване на мачове от Примера дивисион за Индийсия субконтинент за следващите три години. Сделката важи за Индия, Афганистан, Бангладеш, Бутан, Непал, Малдивите, Шри Ланка и Пакистан. Населението на региона е около 1,5 млрд. души, от които 348 млн. използват Фейсбук.

Правата досега бяха собственост на Sony Pictures, като компанията плати 32 млн. долара през 2014 г. Засега предаванията на мачовете от Примера ще са безплатни, но в бъдеще това може да се промени.

Поредна сделка за Фейсбук

Тоа е поредната спортна сделка за интернет гиганта. В САЩ социалната мрежа излъчва мачове от Мейджър Лийг Бейзбол срещу 1 млн. долара на среща. Както с останалата част от Фейсбук, излъчването е безплатно, но е таргетирано с реклами.

Промяна за телевизиите

Сделката за Примера е само част от глобалната промяна по отношение на излъчването на спортни прояви. Този сезон в Англия е последният, в който само телевизии ще излъчват срещите от Висшата лига. През следващия 20 мача ще се излъчат само онлайн – през Амазон. И това е само началото.

Колко много стриймове

Националната футболна лига на САЩ също стриймва мачове онлайн. Сделката с Амазон е за 11 двубоя. НБА се излъчва в Китай от онлайн гиганта Тенсент, като средно на мач има 2 млн. зрители.

- реклама -