Жан-Клод Юнкер към Бойко Борисов: Вашият приоритет – Западните Балкани, е и наш приоритет – Снимки

Борисов Юнкер председателство приоритети
„Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет“.

Това обяви председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на срещата си с българския премиер Бойко Борисов.

Двамата обсъдиха партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни. Юнкер и Борисов подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.

Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще. „Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта българският премиер.

Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство.

Жан-Клод Юнкер е заявил също, че е впечатлен от вчерашната церемония по откриването на българското европредседателство.