Защо кралицата на Великобритания не прибира коледната украса до февруари

Въпреки че хората вече започнаха да прибират коледната украса, кралица Елизабет не бърза. Тя няма да прибере празничния декор до 6 февруари

Така тя прави всяка година, а до тази дата вече са минали 6 седмици от Коледа. Датата е важна за кралицата, тъй като тогава се отбелязва годишнина от смъртта на баща й. Крал Джордж VI е починал на 6 февруари 1952 г. в „Сандрингам Хаус“. Всяка година Елизабет остава в двореца, за да почете паметта на баща си, а след това се връща в Бъкингамския дворец.

Много британци смятат, че е лош късмет да се пази коледната украса след дванадесетата нощ след Коледа, когато е Богоявление. Кралицата обаче не се съобразява с тези суеверия и е създала собствена традиция. И докато останалите й жилища са украсени с огромни коледни елхи – около 20 фута, то тази „Сандрингам Хаус“ е доста по-ниска.

Кралицата и принц Филип пристигат в имението на 21 декември и се наслаждават в него на продължителна почивка. Гостуват им всички членове на кралската фамилия, а тази година принц Хари доведе и годеницата си Мегън Маркъл. Всички заедно посещават църковната служба в църквата „Света Мария Магдалена“.

И въпреки че е далече от Лондон, кралицата работи всеки ден. Всъщност има само два дни в годината, когато монархът не получава червена кутия от правителството, в която има документи за политика, за решенията на кабинета, телеграми и др. Всички те трябва да бъдат прочетени и при необходимост – подписани.

Задължително е кралицата да бъде информирана за случващото се в парламента, страната и за актуалните новини от света. Тя не е длъжна да чете документите от червената кутия само на Коледа и в неделята на Великден.