Заради расистка реклама: Погром на магазини на H&M в РЮА – Снимки, Видео

H&M
Снимка: OFFNews
Шведската модна марка H&M пусна рекламна кампания на чернокожо момче, облечено в зелен суичър с надпис „Най-готината маймуна в джунглата“.

Заради това в Йоханесбург и Претория активисти от лявата радикална партия „Борци за икономическа свобода“ организираха протестни акции срещу магазини на марката.

Рекламата предизвика вълна от коментари и обвинения в социалните мрежи. Мнозина известни личности изразяват възмущението си. Сред тях е и изпълнителят The Weeknd, който създава колаборации с H&M. Той заявява, че се чувства „дълбоко засегнат“ и ще прекъсне работата си с марката.

На сайта на марката е публикувано извинение, в което е обяснено, че „расизмът и предразсъдъците – умишлени или случайни, са неприемливи и не присъстват сред нашите ценности“.

H&M

Рекламата вече е свалена от кампанията. Магазините в РЮА остават затворени. Множество витрини са изпотрошени, като активистите са се възползвали от случая да задигнат част от стоката. От H&M изразяват притеснение за служителите в магазините, като обясняват, че те нямат нищо общо с обидната реклама.

В YouTube се появиха кадри, на които активистите буквално опустошават магазините.