Започна операция по изваждането на децата, блокирани в пещера в Тайланд

Започна операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд. Те са блокирани там от 23 юни, съобщи БТА, като се позова на световните агенции

„Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства”, обяви губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

За спасителната операция ще помагат 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, съобщава Ройтерс.

Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни. Но може и още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

Момчетата ще бъдат изваждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази.

Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и недостиг на кислород. Момчетата и техният треньор са обучени да се гмуркат.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи – нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно.