Закопчаха с белезници кметицата на район Младост при зрелищна операция в центъра на София – ОБНОВЕНА

Младост

Районният кмет на „Младост“ Десислава Иванчева бе арестувана днес при зрелищна операция в центъра на София. Тя бе окована с белезници на столичния булевард „Васил Левски“ пред погледите на стотици граждани.

Задържана е и нейната заместничка Биляна Петрова.

По непотвъдена информация Иванчева е хваната с подкуп от полицаи в личния си автомобил. Колата й бе обискирана на мястото. При ареста тя е казала, че й е лошо и все още конвоят не я е откарал в ареста.

Часове наред Иванчева продължава да стои на мястото с белезници, до нея има полицаи, а районът около Министерството на спорта е отцепен. Образували са се страхотни задръствания в центъра на столицата.

Разследващите броят пари, които прибират в пликове. Не е ясно докога ще продължи обискът. До задържаната е допуснат адвоката й.

Разследването е на Специализираната прокуратура съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. От прокуратурата заявиха, че информация дали Иванчева е била хваната с подкуп или не ще бъде предоставена утре. На този етап те не съобщават причината за зрелищния арест.

Твърди се, че Иванчева е арестувана на място с крупна сума пари от порядъка на 70 хиляди евро. Това е била само първата вноска от поисканата от нея сума от 250 хиляди евро за издаване на разрешително за строеж.

Адвокатът й: Незная защо е арестувана

Младост

Адвокат Върбан Върбанов, който също дойде на мястото заяви, че е получил обаждане от следовател, на когото Десислава Иванчева е дала номера му. “Нищо не ми разказа, каза, че се извършват процесуално-следствени действия. Иванчева е посочила моя телефон в емоционално състояние. Предполагам е могла да посочи още 10 други телефона на адвокати. Не съм успял да говоря с нея. Не ме допускат, неясно по чии указания. Отзовавам се по професионална линия, това е мой дълг. Нямам представа има ли други задържани”, коментира той.

“Нямам никаква представа защо е задържана кметицата на “Младост” Десислава Иванчева. Съдейки по това, което медиите са разпространили г-Иванчева е задържана. От момента на задържането тя има право на адвокатска защита. Дали тази защита ще бъде поета от мен е друг въпрос”, поясни Върбанов.

На въпрос нейната кола ли се обискира в момента на бул. “Васил Левски”, Върбанов предположи, че автомобилът е служебен на Столична община.

В общината в Младост е пълно с полиция

Пиарът на район „Младост“ Петър Кърджилов написа във Фейсбук, че в сградата има полиция и служители на антикорупционния орган, като работещите в общината не се допуска да излизат.

Иванчева застана начело на Район „Младост“ след граждански протести срещу застрояването. Управлението й обаче беше белязано от скандали, като част от поддръжниците й и „Нормална държава“ на Георги Кадиев оттеглиха подкрепата си с мотива, че не е постигнала резултати и с некомпетентността си е провалила усилията на хората за промяна.

Tя е от малкото районни кметове в София, които не са от ГЕРБ. Дойде на власт с обещание за спиране на строежите.