Заев за гафа с Илинденското въстание: Политиците понякога правим грешки, искаме да сме приятели с България

Заев

Виждам, че в приятелската България е има публичен дебат заради въпроса дали двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам да кажа на всички граждани, дори на критиците в Македония и България, че дилема в това няма – приятелството ни е искрено.

Това написа Зоран Заев в профила си във „Фейсбук“ по повод разразилите се у нас коментари във връзка с негово изказване за Илинденското въстание, което накара Корнелия Нинова да нападне премиера Борисов, а той от своя страна да размаха пръст на македонския си колега: „Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомним тези думи и ще вземе своето решение“, каза министър-председателя.

Заев: Братя от България, няма да забравим колко ни помагате

„Повярвайте, ние искрено градим приятелство, което преди няколко десетилетия беше загубено. Това беше загуба и за двете страни. Днес ние отново намерихме нашия приятел и брат. Понякога ние политиците може и да не сме достатъчно внимателни, понякога правим грешки, но ви уверявам, че това е просто небрежност, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство, както го подписахме в Договора за приятелство и добросъседство“, обяснява думите си, че Илинденското въстание е само македонско Заев.

Той благодари лично на премиера Борисов и външния министър Екатерина Захариева, за застъпването им за Македония пред ЕС и НАТО, както и за сближаването на страните от Западните Балкани. Заев също така подчертава, че и за в бъдеще България и Македония ще продължат да честват заедно важни исторически събития, като Илинденско-преображенско въстание, което бе отбелязано неотдавна в Благоевград от двамата премиери.