Заев: Македония, България и Гърция имат готовност да са двигателят на Балканите

Заев Македония, име, ВМРО, БСП

Македония, България и Гърция имат готовност да бъдат двигателят за развитието на целия регион в икономически план. Това казва македонският премиер Зоран Заев в интервю за белградското издание „Политика“, цитирано от БГНЕС.

„Над 75 на сто от македонските граждани подкрепят членството на страната ни в ЕС и НАТО. Това е наше право, което трябва да зачитаме и подкрепяме. Това е демокрацията“, казва още Зоран Заев.

„Ние дадохме пример с поведението си – ако има политическа воля, има решения за всеки открит въпрос. Вярвам, че договорите на Македония с България и Гърция ще бъдат силна мотивация за разрешаването и на други открити двустранни въпроси в региона. Стабилни Балкани означава стабилна Европа и стабилен свят”, подчерта македонският премиер.

Според него това вече е ясно и на международната общност. “Силно вярвам, че страните-членки на ЕС ще намерят сили да подкрепят Македония след няколко дни и ние ще получим дата за започване на преговори за присъединяване, а след това ще получим и покана за пълноправно членство в НАТО и така ще се превърнем в 30 член на Северноатлантическия пакт”, каза македонският лидер.

По повод „предупреждението от страна на Русия“, че членството на Република Македония ще застраши сигурността в региона Зоран Заев казва следното: “Икономическото, културното, както и това в областта на земеделието сътрудничество е на високо ниво. Очакваме това нещо да се развива и в бъдеще. Евроатлантическото бъдеще на Македония няма да наруши това сътрудничество, а напротив Русия ще получи една по-силна и по-стабилна Македония като партньор във всички области”.