Заев: Георге Иванов не може да спре европейския път на Македония – ВИДЕО

Заев

„Ако нашият президент Георге Иванов повторно не подпише Договора за името с Гърция, тогава ще има референдум, който ще се проведе в края на септември, началото на октомври”, заяви македонският премиер Зоран Заев

Според него политиците ще трябва да уважат народния глас.

„Тогава, който трябва да гласува, ще гласува, а който трябва да подпише, ще подпише, защото служим на гражданите“, каза той. Заев се надява, че Георге Иванов все пак ще подпише договора още сега.

„Той не може да блокира процеса. Ако не го подпише сега, ще трябва да го направи след референдума“, категоричен бе македонският премиер.

Попитан дали ще има импийчмънт на президента, ако той не подпише договора, Заев заяви, че всички опции са възможни и подчерта отново, че единственият път за неговата страна е пълноправно членство в НАТО. В това са убедени и голямото мнозинство от гражданите на Македония, добави премиерът.

Той благодари на България за помощта, който тя оказва не неговата страна за постигането на тази цел.

Припомняме, че премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас се договориха за името „Северна Македония“ в Преспа. Това сложи край на продължилия повече от 27 години спор, пречещ за европейската и атлантическа интеграция на Македония. След неговото разрешаване се очаква Македония да получи покана още следващата седмица за започване на преговори с алианса и много скоро да стане неговият 30-ти член.

Въпреки постигнатото споразумение и в Гърция, и в Македония има много противници на договора. В Македония това е преди всичко президентът Георге Иванов, който беше избран на този пост с подкрепата на сваления и разследван за корупция бивш премиер Никола Груевски.