Юнкер: Мястото ви е в Шенген! Изпълнявате условията за чакалнята на еврозоната. Борисов: Държим твърдо за кохезионната политика! – Снимки, Видео

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов дадоха съвместна пресконференция след началото на първия Европейски колеж от началото на европредседателството ни.

Нели Златева-Томова проследи събитието.

Вижте изявленията на двамата лидери тук:

Жан-Клод Юнкер смени три езика по време на изявлението си – английски, френски и немски.

Бих започнал с благодарност към Бойко за извънредното качество на неговото приветствие, благодаря на България за посрещането, заяви председателят на ЕК.

Понякога имам впечатлението, че комисарите са повече в държавите-членки, отколкото в Брюксел. Ние имаме 50-то посещение в България сега. Това ясно показва, че много внимателно сме готвили този специален момент. Следих подготовката не само на председателството, но и на подготовката за присъединяването на България към ЕС. Винаги съм се гордял, че аз подписах договора за присъединяването ви към ЕС. Обичам България и някои от вкусните ви специалитети – шопска салата. Радвам се, че планът „Юнкер“ работи. Българското председателство е в един ключов момент за Европа“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Очевидно ние ще обсъждаме и финансовата перспектива, комисията ще прави предложения, нашата грижа е работата да може да започне възможно най-бързо. За нас, комисията, от първостепенно значение е подобряването на свързаността със Западните Балкани и по отношение на Турция. Комисар Йотинген днес каза, че в това отношение и бюджетът има своята роля. Това означава, че ще имаме повишение от 1,1% на БВП. Говорим за едно разумно повишаване на капацитета на европейския бюджет“, заяви още той.

Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген.

 „България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, посочи Юнкер и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет.

„На 17 май ще имаме среща на върха тук , в София, за Западните Балкани. Аз също ще се информирам какви са желанията на страните от Западните Балкани. Няма да е възможно преди февруари 2020 година да се приемат нови страни в ЕС, но следващият мандат ще има по-целенасочени дейности в тази сфера. Говорихме и за еврозоната, говорих и с президента на България“, допълни Юнкер.

Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък, каза Юнкер.

„Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията имат това право и задължение. Не съм казал кога България трябва да стане член на еврозоната, но България е на път.  В момента създаваме една предприсъединителна помощ за страните, които искат да се присъединят към еврозоната“, каза още той.

„Като Комисия ние подкрепяме амбициите за газовите доставки на правителството, те трябва да са свързващи, а не разделящи. В това отношение вървим в една посока с българското правителство“.

Извинявам се на гражданите на София за полицейската охрана и притесненията, които им причиняваме тези два дена.

Така започна изказването си премиерът Борисов.

Другата тежка среща ще е на 16-17 март. Нямаме друга сграда, където да направим председателството. Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни, заяви премиерът.

„Темата Балкани е и много ясна. Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите, ако я има тази свързаност, това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм, сближаване на културите, опознаване на хората в ЕС, добави Борисов. И Турция, и Русия са големи съседи. Трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това е тема на съвета и ще сме солидарни с решенията, които се вземат там. Благодаря на Шефчович и Юнкер, защото именно това, което са разработили за Европейския газов хъб Балкан, той дава възможност България да не бъде наказана и изолирана, и да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газовото разпределение, но и за доставките на различен вид газ“, подчерта Борисов.

Според него отношенията на ЕС с Русия и Турция трябва да се нормализират.

 

Преди изявлението на двамата беше подписан проект в рамките на плана „Юнкер“ за 100 милиона евро.

Проектът е за нови работни места и да подпомогне развитието на българското селско стопанство.

Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.