Японски учен ще получи званието „Доктор хонорис кауза“ от БАН

Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на изтъкнатия японски учен и нобелов лауреат проф. Шиня Яманака. Тържествената церемония ще се състои на 20 август от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“. По време на събитието проф. Шиня Яманака ще изнесе лекция на тема „Индуцирани плурипотентни стволови клетки – нова ера в медицината“ (на английски език), съобщиха от БАН.

През 2012 г. проф. Яманака заедно със Сър Джон Гардън от Университета в Кеймбридж е отличен с Нобеловата награда по физиология и медицина за фундаменталното откритие относно способността на клетки от възрастен организъм да се репрограмират в ранни ембрионални плурипотентни стволови клетки.

Двамата учени успяват да предизвикат клетките от кожа на зрелия организъм да се върнат назад в развитието си до зародишеви клетки. С това те стават автори на биотехнология „Индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS cells)“, която е иновативна платформа за фундаментални изследвания в областта на биология на развитието и отваря нови перспективи за клиниката в стем-клетъчната терапия и скрининга на лекарства.

Проф. Шиня Яманака е директор на Центъра за изследване и приложение на индуцирани плурипотентни стволови клетки към Университета в Киото, Япония. Той е професор по анатомия в Университета в Калифорния, Сан Франциско и старши изследовател в Гладстон Институт към същия университет. Проф. Яманака има забележителна публикационна дейност – 280 научни статии и ревюта в престижни международни издания и списания, над 55 000 цитирания и Н индекс 87.