Волейболистките спечелиха в Перу и ще играят в Лигата на нациите

волейболистките

Волейболните националки спечелиха турнира на претендентите и през 2019 г. ще играят в Лигата на нациите. Във финала в Лима тимът на Иван Петков победи Колумбия а 3:1 (22:25, 25:19, 25:20, 25:23). Това беше първи случай по време на турнира в Перу, в който българките загубиха гейм. В Лигата на нациите те ще сменят Аржентина.

Финалът срещу Колумбия се оказа труден тест. Ключова роля за спечелването му имаха силната блокада и 18-те спрени атаки на съперника (шест от капитанката Русева). Най-резултатна бе Мария Каракашева с 20 точки, а още четири състезателки направиха по над десет точки.

волейболистките
Опит за блоката на Христина Русева и Силвана Чаушева

Първият гейм във финала вървеше оспорвано до второто техническо прекъсване. Тогава колумбийките натрупаха преднина от четири точки и това ги отведе до успеха. Българите отговориха бързо и във втората част поведоха с 20:12, като с лекота затвориха гейма.

Третият гейм беше по-оспорван, но воденият от Иван Петков състав успя да го вземе за 2:1. Колумбийките поведоха с четири точки в четвъртия гейм, но след няколко обрата нашите момичета стигнаха първи до 20-а точка и спечелиха мача.

волейболистките
Лора Китипова
Силен сезон за националките

Годината беше отлична за тима. Българките завършиха със серия от осем поредни победи и спечелиха 11 от 12 мача. Единственото изключение бе загубата от Азербайджан в Европейската лига. Тя обаче не се оказа фатална и националките спеяелиха турнира. А после направиха същото и в Перу, за да постигнат голямата си цел – участие в Лигата на нациите догодина.