ВМРО приветстват решението за името на Македония, от БСП искат гаранции, че промяната няма да доведе до претенции

Заев Македония, име, ВМРО, БСП
Приветстваме постигнатото споразумение за решение на дългогодишния спор между Република Македония и Република Гърция. Надяваме се това решение да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към ЕС и НАТО.

Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение.

Същевременно следим внимателно изпълнението на договора за добросъседство между Република Македония и Република България, уточняват от ВМРО. И заявяват, че правата и законните интереси на повече от сто хиляди български граждани в Република Македония, както и на македонските граждани с българско национално самосъзнание, трябва да бъдат безусловно защитени и спазвани.

„Порочните антибългарски практики, като кражба и подмяна на общата история, фалшификация на исторически факти в учебниците по история, използване на език на омразата спрямо България, са недопустими, неприемливи и несъвместими с членство в Европейския съюз.

Тези практики трябва да бъдат изкоренени и премахнати, съгласно клаузите на договора за добросъседство и ние следим внимателно това да се случи“, заявят в своята позиция от ВМРО.

„България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония.

Оценяваме усилията на Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион.  В същото време, припомняме, че името Република Северна Македония съдържа георгафско определение, което е в противоречие на многократно изразявана позиция на поредица български правителства и президенти, което трябва да бъде отчетено и от настоящия кабинет”.

Това каза Кристиан Вигенин, международният секретар на ПГ на „БСП за България” в парламента.

Той заяви, че левицата настоява спешно да разбере, какви гаранции смята да изиска българското правителство за това, че името няма да представлява предпоставка за предявяване претенции към България.

ВМРО БСП позиция Македония име

„Искаме гаранции за това, че промяната на името няма да доведе до териториални претенции,  по отношение на историята на страната ни и идентичността на българските граждани”, заяви още Вигенин.  Той добави, че БСП предлага позицията на България по началото на преговорите за членство на Македония в ЕС да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседството и взаимната подкрепа. „Изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Македония, заедно с влезлия вече в сила договор за добросъседство и приятелство, ще даде възможност за по-активно взаимодействие от двете страни на границата”, каза още Кристиан Вигенин.