Вижте някои примери за животни, които са по-умни отколкото си мислим

животни интелигентни умни крокодил гълъби коне шимпанзета
Има животни, за които сме свикнали да мислим като за умни. Враните, делфините, кучетата – те всичко разбират, само не могат да говорят.

Ето няколко нови изследвания, които показват, че някои животни са много по-умни, отколкото си мислим. Какво можем да вземем за пример от тях?

Без особено напрежение!:)))

Не особено подвижните крокодили изглеждат като дървени трупи. Всъщност, повечето от тях просто си лежат и бавно обработват информацията за околния свят и – плячката от предишен лов. Междувременно умело използват обикновения си външен вид.

Както показват наблюденията на Владимир Динец, зоолог от Университета на Тенеси (САЩ), през пролетта, в сезона на активно изграждане на гнезда, крокодилите ловят птици, умело маскирайки се като дом за тях. Вдигат клонките с носа си и лежат във водата в продължение на часове, чакайки плячка.

Крокодилите комуникират помежду си (частично с помощта на ултразвук, който не може да бъде чут от човек), ловуват заедно, грижат се за малките и дори се привързват към хората, макар и рядко. И те могат да се изкачват дървета, за да гледат околностите и да се наслаждават на слънце и да ядат не само храна за животни, но и плодове. Ето нещо, от което можем да се поучим.

Познание от чуждия опит!

Гълъбите са били използвани още от древността за доставка на поща заради изключителната им способност да намират пътя си към дома. Ако гълъбът трябва да лети няколко пъти по същия маршрут, той със сигурност го оптимизира, за да достигне по-бързо до желаната дестинация. Проучванията на Такао Сасаки и Дора Биро на Оксфордския университет (Великобритания) показват, че неопитни птици могат да се учат от по-опитните за постигане на бърза оптимизация на маршрута. Като цяло, учените отдавна изследват умствените способности на гълъбите, по-специално способността им за абстрактно мислене и елементарна математика.

Демиан Скарф от Университета на Отаго в Нова Зеландия и колегите му прекарват една година, за да научат гълъби да поставят изображения на компютърния екран набори от един, два или три части с различни цветове и форми. Гълъбите са имали, за задача да разберат броя на елементите в комплекта, а не тяхната форма или цвят, и да ги подредят във възходящ ред по брой.

След това условията на задачата се променят, като на гълъбите се показват два комплекта с един до девет броя на предметите. Гълъбите, които преди това се научили да „броят“ само до три, се справят чудесно с проблема с подреждането на предмети в зависимост от увеличаването.

Общуване с околните!

Сесил Мейдел от норвежкия ветеринарен институт и колегите й са установили, че конете могат да бъдат обучени да използват пиктограми, за да общуват с човека. В продължение на две седмици изследователите обучили животните да докосват една от три снимки с носа си, покрити с чул, после свалили чула и оставили всичко, както е. Така откриват, че конете придобиват различни изражения на лицето, свързани с конкретни емоции. Те могат да проявяват интерес към определени обекти, да обръщат внимание на посоката, в която се движат. Променя се и изражението на очите.

В допълнение, конете могат да комуникират не само помежду си, но и с хората (изглежда, че отдавна сме били наясно с това). Както показват експериментите на Монами Рингхофер и Шиня Ямамото от Университета в Кобе (Япония), те могат да намекнат на своя господар, че имат нужда от помощ, когато не могат да стигнат до храната, скрита от експериментаторите. За това го гледат, докосват муцуната и натискат. В този случай конете вземат под внимание дали човекът е видял как храната е скрита. В първия случай те намекват по-активно.

Услужливи помощници!

За това, че сме разумни същества се досещат не само конете. Например, шимпанзетата и орангутаните отлично познават нашата целеустременост и дори са готови да ни помогнат, когато грешим. Дейвид Бътлман от Института за еволюционна антропология на обществото „Макс Планк“ (Германия) установява този факт в експеримент, който първоначално е разработен за малки деца.

Пред маймуна учените поставят играчка в една от две кутии. След това един от тях напусна стаята и асистентът му скрива играчката. Когато първият се връща, той се опита да отвори празна кутия. Предполагайки, че търси играчката, маймуните го насочват към другата кутия с играчка. Ако играчката е била скрита, така че ученият да я е видял, животните не са се опитали да посочат грешката, очевидно вярвайки, че експериментаторът има достатъчно информация.

 

Източник: ТАСС