В тон със Световното по футбол Европол издирва престъпници

Европол представи в интернет своя „отбор“ от 25-тимата най-издирвани престъпници.

В тон с футболното настроение Европол пусна уебсайт, показващ карти, които трябва да бъдат „обърнати“, за да се разкрие името и снимката на търсения престъпник, както и историята на неговите предполагаеми престъпления.

Престъпниците са облечени в сини и жълти потници, т.е. в цветовете на Европол, и носят лого с вълча глава на така наречената мрежа ENFAST.

Европейската мрежа от екипи за активно търсене на укриващи се (ENFAST) се състои от полицейски служители на целия континент, натоварени с лов на бегълци от правосъдието.

Електронните картички с надпис „ИЗДИРВАНИ“ отпред, плюс очертание на беглеца и коя европейска държава го търси, са на фона на футболно игрище.

„В началото на мача, полето ще бъде празно. Започвайки от днес в 8:00 часа (06:00 GMT), националните правоприлагащи органи и Европол ще споделят различни кодове чрез своите социални медийни канали“, заяви Европол в изявление.

„Имате нужда от тези кодове, за да отключите картите на престъпниците / играчите на полето“, добави той.

 Един от издирваните е 48-годишният Давид Грас, търсен от френската полиция за предполагаемото му участие в серия от грабежи срещу бронирани коли, превозващи пари, или банки през 2011 г. „използвайки откраднати превозни средства, взривни вещества и тежки оръжия“.

„Основната беше извършена от командос, който нападна трезор на летище Орли, а престъпниците използваха взривно устройство, което уби охранителя и рани други двама служители“, казват от Европол.

„Представяме искания списък по игрив начин, но зад него има много сериозна цел: да хванем най-търсените престъпници в Европа“, заяви говорителят на Европол Тине Холлево, предаде АФП.

„Картите“ могат да бъдат намерени на https://eumostwanted.eu/crimeleague.

Не за първи път Европол използва иновативен подход за повишаване на осведомеността на обществеността за издирваните престъпници.

Преди това Европол стартира „календар за пристигането“ на най-търсените престъпници по време на Коледния сезон, което доведе до три ареста, а кампанията за лятна „пощенска картичка“ доведе до ареста на още трима.