Учените с ново откритие! Калориите влияят на продължителността на живота!

Филмов герой твърди, че който яде малко, живее дълго. А с помощта на вилицата и ножа ние си копаем гроба. Може и да е прав, смятат американски учени, които доказаха с мишки, че тези, които ядат по-малко, живеят по-дълго

Оказва се, че връзката между количеството храна и продължителността на живота я има и при тези твари, които не ползват при хранене нож и вилица. Но как да преценим колко малко да хапнем? И какво точно да направим, ако все още сме гладни?

Първо, трябва да знаем, че когато приемаме повече храна, ние получаваме повече енергия, отколкото ни е необходима. Този излишък на енергия се натрупва в тялото във вид на мазнини. А те отключват редица заболявания. Още през 1935 година е доказано, че животните, които ядат по-малко, отколкото горят енергия, живеят по-дълго от своите себеподобни. С тази хитрост учените успели да продължат живота на редица същества – от червеи до мишки и маймуни.

Историята разкрива невероятни данни

Един от тези случайни експерименти световните войни. Населението на някои страни не понася големи загуби по време на бойните действия, но изпитва сериозен дефицит на храна. По време на Първата световна война заради прекъсване на търговията със САЩ и Британия жителите на Копенхаген били принудени в продължение на две години да се хранят с по-малко храна от обичайното.

По-късно продоволственият съветник на правителството пресметнал, че смъртността в столицата на Датското кралство е намаляла с 34%. По време на Втората световна война от недостиг на храна страдали жителите на окупираната Норвегия. И броят на смъртните случаи заради сърдечни заболявания намалял с 30% благодарение на принудителната диета. Третият експеримент се разиграва в Япония. В края на ХХ век дълголетниците в Окинава станали 4-5 пъти повече в сравнение с други цивилизовани страни. Смъртността на възрастните хора била по-малка, а средната продължителност – по-голяма и то не само в сравнение с други страни, но и с други острови на Япония. Учените установили, че типичната диета на Окинава съдържа малко калории и се състои предимно от много плодове и зеленчуци, риба, соя и ориз.

През 60-те години американските войници донесли в страната фастфууда и той проникнал дори в Окинава

Като резултат – в началото на ХХI век при родените на острова била установена по-ниска продължителност на живота.

Малко, но колко? Важното е да не се бърка намаляването на калориите с глад

Учените говорят за намаляване на калориите в порциона с около 20-30%. Така човек усвоява с около 20-30% по-малко енергия, отколкото губи. В същото време ресерсите се разходват ефективно. Освен това в порциона трябва да бъдат включени всички необходими групи вещества – белтъци, мазнини, витамини и др.

Като доказателство може да се използват и планирани експерименти

Например, в рамките на проекта CALERIE  доброволци опитали да съкратят в продължение на няколко месеца калориите с 25%. Понякога диетата е била проведена заедно физически упражнения. Това изследване е направено не отдавна, затова резултатите ще бъдат отчетени в бъдещето. Но вече е ясно, че при тези хора сърдечно-съдовите заболявания и диабътът са намалели. При друг проект са заложени по-сериозни рестрикции, като хората се хранели с около 40% по-малко от необходимото като калории. Така те се опитали да инсценират ситуацията на глад от Втората световна война. Както може да се очаква резултатите не били оптимистични – доброволците се оплаквали от слабост, отоци, депресия, нарушения на поведението. Но след връщането към нормален начин на хранене тези оплаквания изчезнали. Интересното е, че половината от участниците в експеримента достигнали до 80-годишна възраст. Те са преживели с около 8 години повече от очакваното.