Учени откриха как да пътуваме на далечни разстояния в Космоса

Учени разложиха вода на кислород и водород в условия на микрогравитация, използвайки само полупроводник и слънчева светлина. Тази технология може да направи възможно пътуването на далечни разстояния, съобщи ЮПИ.

Един от най-простите методи за разлагане на водата е фотокатализата – при него се използват фотони, полупроводников материал и вода, за да се създадат двойки от електрон и дупка. Когато материалът абсорбира фотоните, се освобождава свободен електрон.

Реакцията изтегля протон от водата, който може да се съедини със свободния електрон от водорода. Дупката, създадена от освободения електрон, се запълва с електрон от водата, който може да се съедини с протоните и да образува кислород.

Тази система може да осигури водородно гориво или кислород за космонавтите, смятат учените.

Те обаче признават, че методът им за създаване на кислород от вода не е съвършен. Той се нуждае и от големи количества вода. Макар че тя е по-безопасна от традиционното гориво, водата е по-тежка. Дългото пътуване в космоса ще изисква тя да бъде набавяна от външни източници. Учените се надяват водата да може да бъде извлечена чрез операциите по космическо сондиране на астероидите.