У нас е дъжд, но по света изгоряха от жега! Дори стоманата не издържа, огнени дъги разцепиха небето

Аномална жега тормози хората в различни краища на света. Не издържа дори стоманата

Екстремни горещини са обхванали големи на Канада, САЩ, Близкия изток, Великобритания и други европейски страни. Ежедневно се отчитат температурни рекорди. Но ненормално горещото време нанася поражения върху селското стопанство, причинява пожари и застрашава живота на хората.

До този момент в канадската провинция Квебек са регистрирани над 50 смъртни случая. Причина за тях са горещините и високата влажност на въздуха. Жертвите са предимно възрастни хора или такива с хронични заболявания. По думите на властите жилищата им не са били оборудвани с климатици.

жеги

Местните медицински служби препоръчват на хората да бъдат много внимателни. Винаги край себе си да имат питейна вода, да бъдат в охладени помещения и да наглеждат съседите. Ежедневно спешните екипи помагат на около 1200 души, което е три пъти повече от обичайното. Това накара премиера Джъстин Трюдо да се обърне към съотечествениците си с молба да се пазят, както и да пазят своите близки.

Тежко е положението и във Великобритания

В много британски градове е отчетена рекордна за тях температура – например в Глазгоу 31,9 C° и 28.5 C° в Белфаст. В някои райони съобщиха за деформиране на релсите, както и за топящ се битум на покривите на къщите.

От пряката слънчева топлина температурата на релсите може да се повиши с 20 градуса над температурата на въздуха. В резултат стоманата се разширява и релсите могат да се огънат, съобщи в Туитър ръководството на шотландските железници.

Жертви на горещините стават не само индустриални, но и природни обекти. 16-тата по дължина река във Великобритания Тим започна да пресъхва в горните си части, оставяйки стотици риби – сьомга и пъстърва на пясъчното дъно. Доброволци и природозащитници успяха да спасят 500 бедстващи риби.

Горещият въздух причини необичайни природни явления

Във Великобритания бяха разпространени снимки на огнени дъги.

Снимки на залези в Шотландия показват вечерното небе, разделено от светеща лента. Едно от най-странните неща в резултат на необичайните горещини се случва в Нюкасъл. Там мъж пропадна в размекнат асфалт, след като стъпи в него.

Материални щети са нанесени и в Австралия

Заради горещините започна да се топи асфалтът по главните пътища. В резултат на това десетки автомобили останаха в плен на редкия битум.

В Баку, Тбилиси, Ереван и редица градове на Русия също са отчетени температурни рекорди. А Индия започнаха да обливат животните с вода, за да устоят на горещината.

Така наречените „топли вълни“ не са уникално явление. Синоптиците ги отчитат регулярно. Но съпровождащата ги влажност и продължителността им са от особено важно значение за това какъв ще е размерът на щетите.