Трябва ли да се притеснявам ако детето ми проговори твърде късно?

Разбира се, проговарянето е едно от най-важните събития от ранното детство. За щастие на повечето родители ако бебчето проговори около първия си рожден ден това е чудесен повод за празнуване. Но статистиките сочат, че това се случва на 90% от случаите при навършени 18 месеца.

Какво остава за другите 10%?

Дали късното проговаряне е вариация на нормалното развитие или индикация, че нещо не е наред. Отговорът е, чe е важно да се определели дали това е временно състояние или се изисква лекарска намеса.

Ако детето Ви проговори твърде късно и няма признаци на някакви физически увреждания, може би проблема е свързан с аутизъм. Съветваме Ви да обърнете внимание на следните признаци:

– никакви признаци на говорене или издаване на звуци до 12 месец

– никакво жестикулиране (посочване на предмет или махане за чао-чао) до 12 месец

– нито една изречена дума до 16 месец

– никакви спонтанни фрази до 24 месец (аутистичните деца могат да повтарят като ехо това което чуят за себе си)

– известна степен на загуба на езиковите или социалните умения на тази възраст

Ако детето закъснява с проговарянето

Първото нещо, което трябва да се направи за всички случаи на късно проговаряне е медицинска оценка за факторите допринасящи за късното проговаряне. Освен това е добре да направите аудио проверка, за да се гарантира, че причината за късното проговаряне не е загуба на слух. Ако детето не е изрекло цели думички до 18 месец това се счита за късно проговаряне. Голям брой клинични заболявания са свързани с късното проговаряне като симптом. Най-често срещаните са езикови и фонетични разстройства, умствено изоставане и Rhett синдром.

Рискови фактори

Ако детето се забави с изговарянето на думите това е сигнал и за по-бавен растеж. В допълнение на това и рецепторните умения са важен сигнал за забавяне. Други особености са естествените качества на детето за невербални  социални взаимодействия. За децата с аутизъм е по-трудно да осъществят такива отколкото тези, за които има опция да се нормализират.

Лечение на късното проговаряне

Езиковите умения на всяко късно проговорило дете могат да бъдат ускорени чрез целенасочени стимулации за изговаряне на думи, окончания на думи, изречения и звуци. Ако единственият фактор за късното проговаряне е късното изговаряне на думи съществува голяма вероятност детето да се нормализира в рамките на относително кратък период от време. За Ваше облекчение можем да кажем, че голяма част от хората с увреждания се научават да говорят. Независимо с какъв проблем е свързано късното проговаряне важно е да имате точна диагноза и подходящо лечение ако е необходимо.

Бъдещи изследвания

Имайки предвид общото здравословно състояние на детето, късното проговаряне е поведенчески белег за различни клинични състояния, както и за изменение на нормалното развитие. Ние предполагаме, че това е една много интересна област на изследване свързана с нервната система и човешката генетика, за която тепърва ще се добива полезна информация и методи на лечение.