Тръмп посещава Тереза Мей насред кризата с Брекзит

Тръмп и Мей

Доналд Тръмп ще се срещне днес с британския премиер Тереза Мей в момент, когато тя се опитва да постигне споразумение относно търговските отношения с ЕС след Брекзит и няколко дни, след като той определи ситуацията в страната като „криза“.

Президентът на САЩ е на първото си работно посещение в Обединеното кралство, като се предвижда да се срещне и с кралицата.

Взети са извънредни мерки за сигурност, в Лондон от снощи има протести

По-рано тази седмица Тръмп заяви, че „хората трябва да решат“ дали министър-председателят трябва да остане на поста си, след като двама министри подадоха оставка в рамките на няколко часа заради разногласия по отношение на стратегията й за Брекзит. Той добави, че „винаги е обичал“ бившият външен министър Борис Джонсън, единият от подалите оставка.

Джеймс Робинсън, който е специалист по международни отношения в Би Би Си, описа посещението като „най-противоречивата визита на американски президент във Великобритания“. Той отбеляза, че Тръмп ще „прекара много малко време в Лондон“, вероятно за да избегне протестите.

От своя страна, Мей заяви, че посещението ще позволи укрепването на търговските връзки и засилването на сътрудничеството в областта на сигурността. Тя обаче призова Тръмп да не игнорира „вредното поведение“ на Русия, когато се срещне с президента Путин в Хелзинки следващата седмица.

В допълнение към търговията и сигурността се очаква двама лидери да обсъдят проблемите около Брекзит и положението в Близкия изток.

Трамп пристигна във Великобритания със съпругата си Мелания след срещата на върха на НАТО. Двойката  присъства на вечеря в двореца Бленхайм – семейния дом на Уинстън Чърчил, по покана на Тереза Мей.

Днес двамата лидери ще наблюдават съвместно антитерористично учение на британските и американските военни сили. След това американският президент ще се отправи за разговори с външния министър. Президентът и първата дама ще пътуват до Уиндзор в петък следобед, за да се срещнат с кралицата, преди да отидат в Шотландия в голф курорта на Тръмп „Turnberi“.