Тръмп изостави любезния тон – обвини Германия в пълна зависимост от Русия

Тръмп НАТО Германия Русия

Американският президент  гневно нападна Германия в началото на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел в сряда.

Тръмп заяви че „неподходяща“ сделка с газ с Москва превърнала Берлин в „пленник“ на Русия.

Тръмп хвана неподготвен шефа на НАТО Йенс Столтенберг, изоставяйки учтивата формалност на закуската и отправи остри думи към Берлин и други съюзници, че не си плащат за защитата.

„Германия е пленник на Русия, защото получава толкова много енергия от Русия“, каза Тръмп, имайки предвид сделката на Берлин за газопровода „Северен поток-2“.

„Всички говорят за това по целия свят, те казват, че плащаме милиарди долари, за да ви защитим, но вие плащате на Русия милиарди долари“, продължи с критиките американския президент, заявявайки, че Германия е напълно контролирана от Кремъл.

Меркел: Хубаво е, че можем да водим самостоятелна политика

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отговори на коментара на Доналд Тръмп, че Берлин е заложник на Москва покрай сделката за строителството на газопровода „Северен поток-2“.

„Хубаво е, че Германия може да води самостоятелна политика“, каза през рамо тя при пристигането си в Брюксел за срещата на върха на НАТО.

Малко по-късно, в отговор, германският военен министър Урсула фон дер Лайен категорично отрече обвиненията. „Германия не е заложник на руската политика. Без съмнение имаме много проблеми с Русия“, каза Фон дер Лайен на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел.