Тръмп е поискал 4 % за отбрана от страните-членки на НАТО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел.

Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите.

Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера – четири процента.

Той тръгна, след като обяви това, поясни българският държавен глава. Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев.

Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той. НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност – разбираме се за нещо, след това то се отменя, коментира българският държавен глава.

ФРГ не коментира исканите от Тръмп 4% за отбрана

Германското правителство за момента оставя без коментар предложението на американския президент Доналд Тръмп към страните от НАТО за увеличаване на разходите за отбрана до 4% от БВП.

„Не коментираме текущите дискусии на срещата на върха на НАТО в Брюксел“, заяви представител на германското правителство.

В съответствие с договорките от 2014 г., членовете на НАТО трябва постепенно да повишат разходите си за отбрана до 2% от БВП. В момента само 8 страни-членки са достигнали тази цел. Сред държавите, които все още не са направили това, е Германия. По тази причина Берлин много често е обект на критика от страна на американския президент Доналд Тръмп.