Трабантчето стана на 60

трабант

Той е движещия се символ на социализма и плановата икономика. Прочутото трабантче, наричано още картонената кола навърши цели 60 години.

Първият трабант слиза от конвейра на автомобилните заводи „Фау Е Бе Захсенринг аутомобилверке“ в източния германски град Цвикау на 7 ноември 1957 година. Името е избрано чрез конкурс и означава „спътник“.

Някога луксът се е измервал с притежанието на собствен „Трабант“

Първият прототип на автомобила, познат като Trabant 500 е пуснат в нулева серия от 50 бройки и разполагал с двигател с едва 18 конски сили. Последната бройка пък е сглобена на 30 април 1991 година.

През 1954 г. Министерският съвет на бившата ГДР решава държавата да започне производство на малък автомобил, който едновременно да е евтин, надежден и да не харчи много гориво. Така инженерната мисъл стига до заключението, че трябва да направи каросерията от изкуствената материя дуропласт за да бъде автомобила лек.

За годините, в които е бил в производство са продадени над 1 млн. трабантчета.

Чакало се е в списък цели 10 години, а много семейства записвали имената на децата си още при раждането им, с надеждата да се сдобият с „картонената кола“, когато станат пълнолетни.

Днес в Германия има трабантчета, които се продават дори за 10 хиляди евро.

Справка в специализираните сайтове за търговия със стари автомобили у нас показва, че и в момента има интерес към мукавяната кола като цените варират от 11 лв. на части до над 2 500 за запазени екземпляри.