„Тесла“ изпрати на път за първи път електрически камиони с товар

Тесла електрически камиони товар пътища
Американската компания „Тесла“ (Tesla) за първи път изпрати на път с товар най-новите си електрически камиони, произведени от самата нея.

Това съобщи в „Инстаграм“ собственикът и управляващ компанията Илън Мъск.

Той публикува снимките на два камиона „Тесла Семи“ (Tesla Semi)преди изпращането им от щата Невада. Както отбелязва той товарът им е знаков за компанията – партида акумулатори за автомобилите „Тесла“ от завода на компанията в Невада към мястото за сглобяване в Калифорния.

Става дума за първата работна тестова доставка с помощта на „Тесла Семи“. Никой от компанията не съобщава подробности за пътуването. Масовото производство на електрически товарни камиони и продажбите им са планирани да започнат през 2019 година.

Презентацията на „Тесла Семи“ беше на 16 ноември миналата година в хангара на летището до конструкторския отдел на компанията в град Хоторн, щата Калифорния. Цената на превозното средство е между 150 и 200 хиляди долара. Ресурсът на камиона е 1,6 милиона километра или 40 обиколки на света. Електрическият камион може да вдигне без товар малко над 96 км в час за 5 секунди, а с максималния товар – за 20 секунди.

„Тесла Семи“ има система за полусамостоятелно управление, което дава възможност да се сменя лентата по команда и да се завива от един път към друг без участието на водача. Според Мъск новият камион е с около 20% по-икономична експлоатация от обикновените си събратя. Зареждане за около 30 минути е достатъчно за изминаването на най-малко 644 км.