Светът реагира след новината за разрешения спор за името на Македония

Заев Македония, име, ВМРО, БСП

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг лично поздрави постигнатото споразумение между премиерите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за разрешаване на спора за името.

„Горещо подкрепям договора между Заев и Ципрас за разрешаване на спора за името. Този исторически договор е резултат от дългогодишната търпелива дипломация и волята на двамата премиери да решат този спор, който прекалено дълго време засягаше целият регион. Призовавам и двете страни да финализират постигнатото споразумение от страна на двамата премиери. Този договор отваря пътя за НАТО на Скопие, което в същото време ще консолидира мирът и стабилността на Западните Балкани“, каза още Столтенберг.

Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе направено само няколко минути след декларациите на Зоран Заев и Алексис Ципрас за постигнатото споразумение за разрешаване на дългогодишния спор за името.

Германия: Споразумението Скопие – Атина влиза в историята

Постигнатото споразумение между Скопие и Атина за името на Република Македония ще влезе в историята и е чудесна новина. Това се казва в публикувано във вторник заявление на външния министърна Германия Хайко Маас.

Според министъра споразумението „показва, че е възможно, ако се работи на международната сцена на основата на търпението, благоразумието и уважението един към друг“.

Маас напомни, че конфликтът за името продължава 25 години, а преговорите „бяха продължителни и сложни“.

„В крайна сметка решителността и виждането на двамата премиери и техните външни министри са довели до успех. Аз от цялото си сърце поздравявам правителствата на двете страни с това историческо споразумение“, отбелязва Маас. Той призова всички политически сили в Скопие и Атина да дадат своя принос в реализирането на договореностите, което според него ще съдейства за стабилизиране на ситуацията на Западните Балкани.

„При това сега е отстранено главното препятствие по пътя на сближаването на Скопие с ЕС и НАТО“, завършва външният министър на Германия.

Могерини: Лично ще присъствам на подписването на Договора между Македония и Гърция

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини лично ще присъства на подписването на споразумението за разрешаване на спора за името между властите в Скопие и Атина.

Могерини поздрави премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас „за тяхната решителност и лидерството им при постиганетото на това историческо споразумение“. „Европейската перспектива за Западните Балкани, която бе потвърдена на срещата в София, е най-мощната стабилизираща сила за региона. Ние имаме интерес и носим отговорност – трябва да използваме това нещо за доброто на всички. Това бе и ключовият фактор за постигането на това споразумение“, написа Могерини.

Мицковски: Договорът е капитулация за Македония

Лидерът на опозицията в Македония Християн Мицковски определи като „капитулация“ за страната постигнатото споразумение между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за разрешаване спора за името.

„Става въпрос за тежко аматьорско поведение за сметка на интересите на страната ни. Искаме Зоран Заев веднага да ни предостави Договора, който смята да подпише“, каза ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски на специална пресконференция в Скопие.

„ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да подкрепи промяна на Конституцията с цел промяна на името на страната“, каза още Мицковски.