Суша мори Кейптаун, въвеждат лимит за вода

Кейптаун

От следващия месец в Кейптаун влиза в сила дневна дажба за употреба на вода, като лимитът спада с 40% и ще бъде 50 литра. Това съобщи кметът в момент, в който градът се бори с най-тежката суша от един век насам.

Патриша де Лил предупреди, че ако не паднат дъждове и ако драстичните дажби не се изпълняват, може да се стигне до прекратяване подаването на прясна вода. Вместо това местните жители ще трябва да се редят на опашки за за ежедневна водна дажба от 25 литра.

„Вече не можем да поискаме от хората да спрат да разхищават вода – ние трябва да ги принудим“, каза Де Лил, като обяви, че има множество трудни нови мерки, за да не се стигне до т. нар. сценарий „Ден нула“, който в момента е предвиден за 21 април.

Една от мерките, които ще бъде гласувана в петък, е наказателна тарифа за най-жадните потребители на града

„Въпреки нашето настояване от месеци, 60% от жителите на града упорито използват повече от 87 литра на ден“, коментира Де Лилe.

През последните месеци градът е подготвил редица проекти за увеличаване на водните резерви, включително усилията за пробиване във водоносни хоризонти и изграждането на инсталации за обезсоляване.

Но Де Лил каза, че тези мерки „просто няма да бъдат достатъчни“ и че шансът за достигане на „Ден нула“ сега е „много вероятен“.