Спецсъдът остави в ареста Марто – Джито, който се предаде след 3 годишно издирване

Джито

Макар и обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол, никой не е вложил достатъчно усилия в издирването на Мартин Георгиев – Джито. Това стана ясно по време на заседанието на спецсъда, на което се гледаше мярката за неотклонение на издирвания, който след 3 години сам се предаде в ГДБОП.

За целия този период има само една изпратена призовка и тя е до майката на Мартин – Мила Георгива, която също обвинена в участие в престъпна група за мокри поръчки и разпространение на наркотици.

По делото не е приложена и европейската заповед за издирване на Джито. Въпреки пропуските, съдия Аделина Иванова от спецсъда остави Георгиев в ареста.

Съдията: Пълен хаос в обвиненията

Първоначално той е бил разследван за подбудител на два опита за убийство – на Радослав Бързаков и на Тихомир Дочев, както и за подбудителство на палеж. В тази връзка по делото не са събрани доказателства, тъй като не са установени извършителите на двата опита, които той е подбуждал.

Тези обвинения са прекратени през януари 2016 г., но няма яснота дали решението е протестирано на по-горна инстанция, поради което съдът прие, че той все още се води формално обвиняем. На 7 юли на него му е повдигнато само едно обвинение за участие в престъпна група.

Добре подготвяното завръщане

 

В миналото Мартин Георгиев е бил съдружник на Георги Славов-Жоро Главата. Разследван е и за рекет и пране на пари заедно с майка си и други членове на семейството. 30-годишният мъж е син на Мила Георгиева, подсъдима и за данъчни престъпления. Тя е доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев.

Преди да избяга Мартин Георгиев живее на семейни начала с дъщерята на Радослав Калчев-Черния Роди от Варна. През април 2015 г. беше разбита и неговата престъпна група за убийства, дрога, рекет, отвличания, но той също успя да избяга и да се укрие в Доминисканската република.

Миналия юни той се предаде на властите в Испания, като още тогава се заговори, че Джито планира да направи същото. След кратък престой в ареста той сключи споразумение с прокуратурата за 2 г. условно, но съдът промени наказанието му на 1 г. затвор. Приспаднаха предварителния му арест и Черния Роди вече е на свобода.

През януари 2015 г. групата на Мила Георгиева и Мартин Джито, по-известна като „Универсалните“ беше разбита, но той успя да избяга. „Семейната групировка“ е работила в тясно сътрудничество с Роди, като са си е поделяли покушенията.

Според прокуратурата бандата на Мила и Мартин е поръчала убийствата на Георги Семерджиев-Жоро Шопа, билзък до Брендо, Тихомир Дочев-Мравката, един от оправданите за убийството на Бай Миле и Радостин Бързанов-Радо Слънцето, подсъдим като част от Бандата на Чуковете и съсобственик в „Какао бийч“ на Слънчев бряг. Срещу тримата имаше опити за убийства през 2014 г., но оцеляха. Делото срещу Мила Георгиева и останалите от бандата – доведеният и родният й брат, бившият й съпруг, бизнесменът Георги Божилов-Жоро Тениса е в специализирания съд.

Поради това, че до сега бе в неизвестност, материалите за Мартин Георгиев бяха отделени от делото.