Сонда полита към Слънцето, ще изследва короната му

слънчевата корона

Сонда полита към Слънцето, ще изследва короната му

Снабдена с високотехнологичен щит за защита срещу интензивната топлина, сондата „Паркър“ трябва да бъде изстреляна в събота, за да „докосне Слънцето“ и да се опита да отговори на въпроса защо короната на светилото е по-гореща от повърхността му, съобщав БТА.

Сондата ще бъде изстреляна от „Кейп Канаверал“ във Флорида. Тя е първият построен от човека обект, който ще се сблъска с адските условия в тази част на слънчевата атмосфера, като ще я прекоси 24 пъти на разстояние около 6,2 млн. км от слънчевата повърхност през 7-годишната си мисия.

За да оцелее, сондата ще бъде снабдена с щит от композитно карбоново покритие с дебелина около 10 см

Той трябва да я „опази“ от температури от порядъка на 1400 градуса Целзий – достатъчни, за да стопят силиций. Благодарение на щита, научните инструменти ще останат в среда с температура 29 градуса по Целзий.

„Инструментите трябва да позволят да се изследват високоенергийни частици, магнитни колебания и да се направят снимки, за да се опознае по-добре слънчевата корона“, поясни специалистът Алекс Йънг от НАСА.

„Наблюденията от разстояние имат лимити, които бяха достигнати. Трябва да стигнем там, където всички загадъчни неща се случват“, коментира научната ръководителка на мисията Ники Фокс от лабораторията за приложна физика в университета „Джонс Хопкинс“.