Скандалната любов на последните херцози на Съсекс преди Меган и Хари

Съсекс

Той е бил принц с рижа коса и брада, тя е била обаятелна красавица, по-голяма от него с няколко години. Двамата са били последните и всъщност единствените носители на титлата херцози на Съсекс преди Хари и Меган.

Но, англичаните надали се гордеят с тяхната история

Приликите с Меган и Хари приключват до тук. Историята на техните предшественици се разиграва преди повече от 200 години, а главни действащи лица са принц Аугустус Фредерик – шести син на британския крал Джордж III и избраницата на неговото сърце Лейди Аугуста Мъри. Бъдещата херцогиня на Съсекс е 5 години по-голяма от кралския син и е лудо влюбена не в него, а в своя братовчед, с когото върти тайна любов.

Принцът и младата дама се запознават в Италия, където носителят на синята кръв бил изпратен да живее, защото от дете бил астматик. Лейди Аугуста, чиито баща бил благородник пък пристигнала там, тъй като се твърди, че била бременна с детето на братовчед си. Дали наистина е било така и каква е съдбата на бебето историята мълчи.

Известно е обаче, че тя била представена на Аугустус Фредерик в Рим, а 20-годишния принц бил моментално поразен от по-възрастната дама. Само след няколко седмици той й предложил брак и двамата се венчали на тайна церемония в римски хотел, която е обявена по-късно за невалидна. 20 години по-рано, през 1772-ра година е приет декрета, който задължава всеки принц да поиска разрешение от краля да се ожени.

„Аугуста е знаела много добре какви са били възможните последствия от подобна неразрешена сватба. За нея обаче било много изкушаващо да стане част от кралското семейство и не е искала да рискува, чакайки разрешението“, разказва историкът Кенет Роуз.

Тя обаче подходила твърде наивно към ситуацията, защото до последните мигове на живота й така и не била припозната като част от владетелската фамилия на Великобритания. В опитите си да легализират женитбата си, Аугустус и Аугуста се завръщат в Лондон, където им било разрешено да сключат брак. По това време историята била истинска сензация на Острова, а кралското семейство се чувствало унизено от факта, че е в устата на хората.

Затова и сватбата била скромна, а за да няма сензации младоженците били записани за бракосъчетанието с фалшиви имена. Истинска драма обаче настъпила, когато кралят разбрал, че булката отишла до олтара в напреднала бременност, а бебето се родило само месец по-късно. Побеснял от поредното публично унижение на сина му, Джордж III обявил и този брак за невалиден – нямало как да даде разрешение жена като Аугуста да бъде наричана „Нейно височество“. Принцът бил прогонен обратно в Италия, а на майката с бебето било наредено да останат в Англия. Не след дълго тя подновила аферата с братовчед си, а Аугустус бързо се утешил в прегръдките на известна оперна певица, с която заживeлi заедно в Неапол. Така изминали пет години, в които разделените съпрузи не се видели нито веднъж.

След завръщането на принца в Лондон, лейди Аугуста бързо забременяла отново, но тайната й кореспонденция разкрила, че бебето е от друг. Тогава съпруга рогоносец заминал за Португалия, без да остави и пени за препитание на незаконната си жена. Някъде по това време получил от баща си титлата херцог на Съсекс. Тази привилегия не била дадена на Аугуста, която обаче започнала да се представя като херцогиня на Съсекс. „Направила го за да продължи да унижава кралската фамилия. Освен, че ги мразела, защото я отхвърлили, Лейди Аугуста виждала в това начин да ги изнудва за пари„, обяснява още Кенет Роуз.

В крайна сметка тя успяла да се договори за 4 хиляди лири издръжка, срещу което й било забранено да ползва титлата, а родените от нея деца не трябвало да имат претенции да са част от кралското семейство. Въпреки това, до края на дните си Аугуста продължила да се представя като херцогинята на Съсекс и нямало сила, която да я спре.

Колкото до херцога на Съсекс, той бил толкова бесен на роднините си, че поискал след като умре да не бъде погребан в Уиндзор при останалите членове на фамилията.

Аугустус пожелал тялото му да бъде положено в най-обикновено светско гробище. Причината отново е любовна драма – на 58 години той се оженил за дългогодишната си метреса Лейди Сесилия, но за пореден път „забравил“ да поиска разрешение и брака му е обявен за недействителен.