Силното хъркане издава рискове за здравето

Хората, които хъркат силно, са изложени на три пъти по-голям риск от деменция и болестта на Алцхаймер, пише в. „Дейли мейл“. До този извод стигнали австралийски учени от университета в Куинсланд.

Проф. Елизабет Коулсън от екипа обясни, че в резултат на задушаването по време на сън нивата на кислород в кръвта намаляват, състояние познато в медицината като хипоксия.

А то от своя страна може да утрои риска от появата на болестта на Алцхаймер. Хипоксията води до увреждане на зони в мозъка, отговарящи за вниманието и ученето.

Сънната апнея е разстройство на съня, което причинява задушаване. То води и до смъртта на мозъчни клетки. Засяга около 1,5 милиона души във Великобритания и над 22 милиона в САЩ. Повечето хора дори не знаят, че страдат от него, като появата му може да бъде още в ранна детска възраст.

Екипът от експерти ще продължи да работи, предприемайки първото по рода си проучване дали лечението на състоянието може да предотврати деменцията.

За целта специалистите ще използват специални маски, които вкарват въздух в устата по време на сън. Маските ще бъдат раздадени на пациенти със сънна апнея на възраст от 55 до 75 години.

Резултатите от проучването ще помогнат да бъдат предприети навременни мерки запредотвратяването на деменцията и болестта на Алцхаймер.