Силно земетресение удари Япония, има загинали и ранени – СНИМКИ

Земетресение с магнитуд 6,1 стана в понеделник на територията на Япония, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център

Според данните на сеизмолозите епицентърът на земетресението се намира на 20 километра североизточно от Осака. Дълбочината на огнището е 15 км.

Вече трима души са в списъка на загиналите при силното земетресение, което бе регистрирано в югозападната част на главния японски остров Хоншу.

Загиналите са 9-годишно момиче и двама възрастни на по 80 години. Срутени стени станаха причина за гибелта на момичето и единият възрастен. Върху другия паднали мебели, съобщи Ен Ейч Кей.

В различни райони на югозападната част на остров Хоншу бяха ранени над 200 души. Около 20 са били блокирани в асансьори, спрели поради стихийното бедствие.

Спрени са над 60 високоскоростни влака на най-оживената в Япония железопътна линия от Токио до Осака. Парализирано е движението и по други железопътни трасета, както и на много участъци по автомагистралите. Около 100 хиляди абонати са без газ. В град Такацуки се скъса водопровод и заля улиците.

Временно спря да работи и основния завод за сглобяване на компанията „Хонда“ (Honda Motor) в префектура Мие и Мицубиши („Хонда“) в префектуре Миэ и Мицубиши (Mitsubishi Motors) в префектури Киото и Шига. В най-пострадалата префектура Осака централното електрозахранване бе възстановено. След проверка на пистите започнаха отново да работя всички летища в региона на бедствието. Няма щети в ядрените електроцентрали.

Атомните електроцентрали не са пострадали след труса. По данни на Kansai Electric Power радиационният фон е в нормата. Компанията има две електроцентрали в района с четири атомни реактора.

Сеизмолозите коригираха данните за земетресението. Според уточнената информация магнитудът му е 6,1, а не 5,9, както се съобщаваше по-рано или дори 5,3, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Огнището е на 13 км дълбочина в северната част на префектура Осака. Правителството в Токио създаде кризисен щаб.