Шпионаж в Apple! Служител се опита да изнесе в Китай проект за автомобил на бъдещето

Apple

Скандал, предизвикан от корпоративен шпионаж разтърси технологичния гигант Apple. Служител на компанията е обвинен, че е откраднал тайни проекти на автомобил, който ще се движи без шофьор. Целта била да бъдат изнесени в Китай.

Мъжът бил с китайски произход и бил ангажиран в проекта, но изненадващо решил да се премести да работи за компанията Xiaopeng Motors. След като подали сигнал срещу Ксяоланг Зан, полицията арестувала мъжа на летището в Сан Хосе.

Незабавно ФБР му повдигнало обвинение за интелектуална кражба

Задържаният мъж бил нает от Apple през 2015-та да за разработването на хардуеър и софтуеър за прототип на бъдещия автомобил. През април тази година, мъжът пътувал до Китай, след което съобщил на работодателите си, че напуска и ще работи в автомобилна компания. Прекият му началник уведомил отдела по наблюдение, които разкрили, че Зан е прекопирал на външен диск тайна информация по проекта, както и, че е взел някои елементи от бъдещата машина, които са се намирали в неговата лаборатория.

От ФБР уточниха, че става въпрос за инженерни чертежи, технически доклади и инструкции за работа с частите на автомобила. Освен това той използвал програмата AirDrop, с която трансферирал важна информация от служебния си компютър до лаптопа на съпругата си.

Ако бъде признат за виновен, заподозреният за корпоративен шпионаж може да бъде осъден на 10 години затвор, както и да плати 250 хиляди долара глоба.