Шефът на Антикорупцията: Делян Пеевски е един от най-проверяваните и чисти хора в държавата

Делян Пеевски ,Пламен Герогиев Антикорупция
Като дръпнем чертата, се оказва, че или Делян Славчев Пеевски е един от най-проверяваните и най-чисти хора в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители, но фактът е факт. Документите и доказателствата срещу него са никакви.

Този извод направи шефът на комисията “Антикорупция” Пламен Георгиев. Комисията два пъти проверила депутата от ДПС. Единият път за конфликт на интереси, другият по сигнал, че Пеевски нямал пари да купува медии, а прокурори прикривали проверките срещу него.

“За 15 г. данъчните са ревизирали плътно Пеевски. Той плаща огромни данъци, сигурно е един от най-големите данъкоплатци”, каза Георгиев. От НАП изпратили материали за три проверки и три ревизии от 1 януари 2003 до 31 декември 2017 г. “Във всяка е направена констатация, че е имал средства да купува това, което е декларирал”, каза Георгиев. Пеевски също пратил документи. Комисията проучила пет проверки и едно дело, прекратени поради липса на престъпление.

Другият сигнал бил да се провери дали Пеевски не е в конфликт на интереси като вносител на законопроект за осветляване собствеността на медиите. “Сигналът беше прекратен, защото няма частен интерес, а публичен, а това не може да доведе до облага”, каза Георгиев.

Като цяло Комисията „Антикорупция“ за шестте месеца на съществуването си е разследвала 213 случай. Органът е внесъл повече от 7 милиона лева в републиканския бюджет. Най-шумният арест беше този на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева.