Сергей Лавров се срещна с Ким Чен-ун

Лваров, Ким Чен-ун Северна Корея Пхенян
Снимка: ТАСС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие в Пхенян руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Това съобщи руското министерство на външните работи, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Първият дипломат на Москва пристигна в Северна Корея за разговори за ситуацията на Корейския полуостров.

„Днес министърът на външните работи на Русия направи официална визита в КНДР и беше приет от председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун“, заяви министерството.

Лавров е първият руснак, който се среща със сегашния лидер на КНДР. Срещата се е състояла в резиденцията за почетни гости Пекуауон.

„Дори и преди това някой руснак да е виждал Ким Чен-ун, това беше първата среща с него лице в лице“, каза източник от руската делегация.

В разговорите на Лавров със севернокорейския му колега И Йон-хо са обсъдени състоянието и перспективите на по-нататъшното развитие на приятелските отношения и сътрудничеството между Русия и КНДР и 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, която се навършва тази година, се казва в съобщението на руското министерство. „Имаше конкретен обмен на мнения за ситуацията около Корейския полуостров с акцент координацията на усилията да бъде задълбочена в интерес на политическото и дипломатическо уреждане на всички проблеми“, допълва ведомството.