СДВР: 45-годишен българин в чужбина е човекът, отправил телефонните заплахи за летището и НДК

мъж сигнали телефонии заплахи Иванов
45-годишен българин, който живее в страна от ЕС е човекът, който е отправил телефонните заплахи в последните дни.

Това съобщи директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов.

Полицията е установила, че телефонните заплахи са направени през мобилен телефон с карта на чужд оператор.

Установено е, че този човек, който още не е задържан, е отправял заплахи и към европейски институции.

Припомняме ви, в последните дни бяха отправени две заплахи за поставени взривни устройства на Летище София. Снощи заплаха по телефона имаше и за НДК и Народното събрание.

„Бяха получени множество злонамерени телефонни обаждания за поставени взривни устройства на територията на различни обекти – Аерогара София, НДК и Народно събрание. Бяха извършени необходимите проверки – такива взривни устройства не бяха открити. Всички служби за сигурност в България проведоха много оперативно-издирвателни мероприятия. Беше направен контакт с партньорски служби“, разказа ст. комисар Иванов.

Комисар Иванов не се ангажира с версии за мотивите на телефонния терорист. Той обяви, че все още той не е задържан, поради което не може да разкрие самоличността му. По случая се работи с партньорските служби в Западна Европа.

Деянието е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.