Активистката и бивша съпруга на Нелсън Мандела – Уини, почина на 81 г.

Уини Мандела

Активистката Уини Мандела, бивша съпруга на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела, е починала на 81-годишна възраст. Тя е издъхнала в болница в Йоханесбург след дълго боледуване, съобщи нейният говорител Виктор Дламини.

Очаква се по-късно днес членове на семейството да дадат изявление.

Семейство Мандела бяха символ на борбата срещу апартейда в ЮАР

Нелсън и Уини се развеждат през 1996 година, две години, след като Мандела става президент. След нея той е женен за вдовицата на загиналия в самолетна катастрофа президент на Мозамбик Самора Машел – Граса Машел.

Родена като Номзамо Уинифред Зениуе Мадикизела, но винаги наричана с простото „Уини”, нейната връзка с Нелсън Мандела е един от най-разказваните любовни романи в модерната история.

В по-голямата част от брака й с Мандела, те са били разделени, заради неговия престой от 27 години в затвора. През 1990 година целият свят наблюдаваше излизането от затвора на Нелсън Мандела, който излезе оттам заедно с Уини, хванати за ръце. Те се разделят две години по късно, но се развеждат чак през 1996.

Уини е родена на 26.09.1936 година, в района на днешен Източен Кейп. Тя завършва университет, което е доста рядко срещано сред чернокожите жени в този период и става първият квалифициран социален работник в йоханесбургската болница Бараганут.

Нейното политическо пробуждане идва с проучването й в град Александра върху детската смъртност. Там тя разбира, че на всеки 1 000 раждания умират 10 деца.

„Започнах да разбирам жестоката бедност, в която повечето хора са принудени да живеят, ужасните услови,я създадени от неравноправната системата”, казва Уини.

Запознава се с Нелсън Мандела, който тогава е бил женен за първата си жена, на автобусна спирка в Совето, тогава тя е на 22 години. Те се женят през юни 1958 г. През октомври същата година Уини е арестувана за първи път заради протести на жени против пропускателната система, която цели да ограничи движението на чернокожи в белите квартали.