Самоубийствен атентат в Кабул, минути след като подобни деяния бяха обявени за грях

Кабул, атентат, дохувници, жертви, ранени
Четирима души бяха убити, след като атентатор самоубиец се взриви близо до събиране на върховни духовници в афганистанската столица Кабул.

Нападението става минути след като събралите се обявиха подобни атаки за грях.

„Нашата първоначална информация показва, че самоубийствената атака се е случила, когато гостите излизали от шатрата“, където срещата се проведе около 11.30 часа, заяви говорителят на полицията Хашмат Станикзай за местната телевизия Tolo News.

Началникът на полицията в Кабул Дауд Амин каза пред медиите, че най-малко четирима души са били убити и един ранен при взрива. Говорителят на министерството на вътрешните работи Наджиб Даниш каза, че най-малко 12 души са били убити и ранени.

Нападателят се е взривил извън шатрата Лоя Джирга, където често се провеждат събирания на висши духовници и държавни служители, каза Станикзай.

Източник от силите за сигурност потвърди, че е бил самоубийствен атентат.

Местни медии съобщиха, че около 3000 духовници са се събрали в шатрата за срещата на Съвета на Улема, в който влизат най-висшите духовници в Афганистан.

По-рано те издадоха фатва срещу продължаващия конфликт в страната, като нарекоха самоубийствените атаки грях срещу исляма.

„Продължаващата война в Афганистан няма правно основание, а само афганистанците са жертви на тази война … (тя) няма религиозна, национална или човешка стойност“, казали те, цитират ги правителствени служители.