Съдът остави в ареста пловдивските служители на Здравната каса, обвинени в подкуп

Пловдивският апелативен съд остави в ареста двамата служители на местната Здравна каса, обвинени в подкуп и документна измама

Съдът прецени, че е налице опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление. Апелативният прокурор Иван Даскалов поиска мерките, наложени от Окръжния съд, да бъдат потвърдени, като представи пред съда и нови доказателства – бележка, написана от Иван Деспотов, с ЕГН и диагнози за безплатни лекарства.

„Бележката е намерена в портфейла на Деспотов, поясни извън залата”, Иван Даскалов. Той припомни, че по време на делото на първа инстанция, в пледоарията си адвокат Тошкова е засегнала становището, че няма как нейният подзащитен да бъде помагач и той не може да предаде на другия обвиняем имена и кодове, тъй като не разполагал с тях.

„А на тази бележка на практика има множество ЕГН и два, или три кода на скъпо струващи лекарства”, каза още прокурор Даскалов. „Към настоящия момент аз я представих пред съда само и единствено като доказателство за това, че този човек разполага с достъп до такава информация. Дали зад тези ЕГН ще стоят лица, за които лекарства са били изписвани два пъти, това е и съвсем друг въпрос”, каза прокурорът.

Апелативният прокурор уточни още, че ако двамата обвиняеми – служители на Касата, не са били действали по този начин, то нямаше да го има това престъпление. „И към настоящия момент има доказателства, че директорът на дирекцията Иван Деспотов е предлагал пари на една от свидетелките, която също работи в Касата, и тя е получавала пари от него.

Жената каза, че за нея е било ясно по кои поводи и заради коя фирма ги получава”, добави прокурор Иван Даскалов.

Другите двама, които също са част от схемата, са освободени под парична гаранция. Те са давали своите показания пред съда.

Предвидената санкция за двамата служители на Здравната каса в Пловдив е до 10 години лишаване от свобода само по едното от престъпленията, за които са обвинени. Иван Деспотов и Влади Манев са обвинени, че те са източили близо 1 милион лева чрез престъпна схема през аптеки фантоми. В резултат от престъпната схема НЗОК е плащала два пъти за скъпоструващото лечение на хепатитноболни пациенти. Определението на съда е окончателно.

Източник: Фокус