Радев след среща с Георге Иванов: Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите й с нас

България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония по отношение на новото име на страната. Това заяви на пресконференция президентът Румен Радев след среща с македонския му колега Георге Иванов.

„Призовах президента да бъде не само участник, но и водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените приоритети – членство в ЕС и НAТО. Обсъдихме въпроса и приветстваме усилията за решаване на този казус, това е важна стъпка за Македония, която ние подкрепяме.

Осъзнаваме, че това е сложен процес и за Македония, и за Гърция. Важен и за България. Когато се поставя въпросът днес трябва да е ясно, че нито едно наше правителство не предявява интерес към името, подчерта Румен Радев. Приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония за името, най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на интеграционния процес на Македония. Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите й с нас“, категоричен е Радев.

Не приемам квалификации, че аз преча за стабилността в региона. Знам кой води Македония към това състояние, знам кой отнема нейното бъдеще, знам кой пречи на правото на просперитет на един народ. Така че, моля ви, бъдете умерени във вашите квалификации и недейте да се влияете от чужди мнения.

Това каза македонският президент Георге Иванов в отговор на въпрос, че през последните години той взема решения, които доведоха до политическа криза в Република Македония и сега, с отказа си да подкрепи Договора, постигнат между Зоран Заев и Алексис Ципрас, може да дестабилизира региона и Македония“.

„Всеки президент има клетва, когато встъпва в мандат и се кълне в конституцията. Аз съм се заклел, че ще уважавам конституцията. Не мога да приема акт, които е в разрез със законите на Република Македония и в консенсуса, който е изграден от държавния и правителствения елит. Това е личен акт, според мен, на един премиер, който не е отчел всичките последици на този вреден договор. С него не се затварят, а се отварят много въпроси, създава се много голяма неизвестност и несигурност както за Македония, така и за региона“, каза още Иванов.

Той призова „медиите да не спекулират“.

„Никого не съм изгонил от моя кабинет, имахме среща. За пръв път ми беше донесен документ, в който не съм включен. Когато получих този документ, няма какво да говоря на тази среща. Затова и срещата толкова кратко продължи. Защо трябва аз да легализирам този документ?! Както са го създали, без мое участие, така и да го окомплектоват – отново без мое участие. Това е важен документ, защото съгласно Конституцията на Република Македония, президентът е важен за сключването на международни договори, а президентът беше изключен от целия процес. Защо трябва сега да легализирам чужда дейност?! Това е лично решение и е тяхна отговорността“, заяви още македонският президент.