Родолюбива кметица ще ходи на работа с народна носия – ето защо

Кметицата на тутраканското село Шуменци Калина Михайлова ще ходи всеки понеделник на работа с народна носия. Така родолюбивата българка ще отбележи българското председателство на Съвета на ЕС

Освен това тя ще облича красивите български костюми на национални и официални празници. На Йордановден Михайлова посети църковната служба в селото, облечена в преселска носия.

 

Тя участва в традиционния Богоявленски ритуал, отслужен от нейния съпруг – отец Михаил от Русенска епархия.

Калина Михайлова през последните години колекционира народни носии и предмети. Те са предимно от Добруджанската етнографска общност, като най-много са преселските.

Останали са от предците й – преселници от Румъния. Всички те са подредени в 8 дървени ракли. Сбирката включва още капански и северняшки костюми, както и един тракийски.

Михайлова е събрала и много стари битови кърпи. Тя притежава още чепкала, чакръци, менци, хурки, стомни, стари ютии.

Преди няколко години Калина Михайлова представи ревю на български народни носии в Европейския парламент.

И се хвана на хорото в Брюксел

А на 1 март миналата година се яви на работното си място, пременена като Баба Марта

Мечтата й е заедно със съпруга си да направи етнографски музей и там да изложи колекциите си.

Калина Михайлова е кмет за първи мандат, преди е била учителка. Село Шуменци има около 500 жители – българи и турци. „Живеем спокойно и задружно, разчитаме един на друг, помагаме си, заедно празнуваме празниците си”, споделя кметицата пред Дарик. Болката на местните хора е, че в селото няма детска градина и училище, а читалището им е много малко.