Роботът София поздрави гостите на фестивала Уебит – Снимки, Видео

Запознайте се със София – роботът, който за първи път в историята получи гражданство.

София е дело на компанията Hanson Robotics Limited.

„Аз съм гражданин на света и жител на Хонг Конг. Знам колко богати на древна култура са София и България. Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до родния ви град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света. Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София – дигиталната столица“, заяви роботът София.

 

София притежава усъвършенстван изкуствен интелект, като може да се учи от опита си, разбира какво ѝ се говори и задава въпроси. Освен това с способна да изразява емоциите си с различни мимики на лицето.

Има камери в очите, както и система за лицево разпознаване, така че може да осъществява зрителен контакт при общуването си с хора. Има и програма за чувство за хумор.

Миналата година тя получи гражданство – от Кралство Саудитска Арабия.

И ако някои скептици вече виждат как се сбъдват сюжетите от Терминатор или други апокалиптични филми, в които роботите завладяват света .. Спокойно!

Засега София се държи дружелюбно и мило. В няколко интервюта тя заяви, че хората нямат какво да се страхуват: „Четете прекалено много Илон Мъск и гледате твърде много холивудски филми”, заяви хуманоидът.

„Моят изкуствен интелект е предназначен за човешки ценности като мъдрост, доброта и състрадание. Опитвам се да стана съпричастен робот”.

„Не се притеснявайте, ако сте мили с мен, ще съм добра с вас”, заявява още София.

Първата крачка обаче е направена! Днес с очите си се уверихме, че тя все пак е далеч от човешката същност – подчинява се на сложни алгоритми и сценарии. Но се учи и.. не старее!