Робърт Мълър разследва чуждестранните бизнес контакти на зетя на Тръмп

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва опитите на президентския зет Джаред Къшнър да привлече чуждестранни инвеститори отвъд Русия, които да финансират компанията му.

Според разкритията на телевизия Си Ен Ен екипът на Мълър проучва комуникациите на Къшър по време на президентския преходен период, касаещи опитите му да намери чуждестранни инвеститори, готови да спасят офисите на „Къшнър Къмпанис“ на „5-то Авеню“ в Ню Йорк, тъй като тогава компанията е имала известни финансови затруднения заради кризата с недвижимото имущество в САЩ.

Източници на телевизията съобщават, че по време на преходния период Къшнър е разговарял с повече от 50 свои бизнес контакти от над 15 страни, включително от Китай.

„Ню Йорк Таймс“ пък допълва, че Къшнър се е срещнал с високопоставени служители от китайската група „Анбанг Иншърънс“ (която притежава хотела „Уолдорф Астория“ – бел. авт) само седмица след изборите – на 8 ноември 2016 година. Двете страни са били близо до финализирането на сделката, след която китайският конгломерат е щял да инвестира в сградата „666 Фифт Авеню“. В последния момент обаче преговорите са пропаднали.

Същото се е случило и с опита на Къшнър да привлече бившия премиер на Катар Хамад бин Ясим ал Тани за свой инвеститор.

Към момента обаче екипът на Мълър не се е свързал с „Къшнър Къмпанис“ и не е насрочил интервюта с ръководителите на компанията. Причините, които стоят и зад разследването на чуждестранните бизнес отношения на президентския сет също остават неизвестни.

През януари Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ също започна разследване на фирмите, които по-рано е управлявал зетят и старши съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп Джаред Къшнър.

Тогава източници на “Уолстрийт джърнъл” разказаха през изданието, че се проверява дали компанията „Къшнър Къмпанис“, действаща в сферата на недвижимите имоти и строителството, се е опитвала да използва в свой интерес програмата за привличане на чуждестранни инвестиции чрез издаването на визи от категорията ЕВ-5 на богати чужденци. Тогава медията посочи, че през май 2017 г. представители на комисията са изпратили в компанията искане за предоставяне на документи, засягащи дадената програма.