Радиосигнал понесе гласа на Стивън Хокинг в Космоса

Думи на Стивън Хокинг, взети от негова реч, в която призовава хората „да работят заедно, за да спасят планетата“, бяха изпратени под формата на радиосигнал към черна дупка. Това съобщи АФП, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Записът на гласа на Стивън Хокинг беше изпратен в Космоса, точно когато прахът му беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

ЕКА се ангажира с техническото изпълнение на идеята по молба на семейството на Стивън Хокинг и фондацията на негово име. Сигналът е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00 от параболична антена близо до Мадрид.

Тази черна дупка е открита през 1975 г. Тя е на 3500 светлинни години от Земята.

Когато сигналът достигне до нея, ще бъде „много, много слаб“. Дъщерята на професор Хокинг Люси каза, че посланието е красив символичен жест, чрез който се осъществява връзка между присъствието на баща ѝ на планетата Земя, желанието му да полети в Космоса и изследванията му на Вселената. „Това е послание на мира и надеждата, на единството и необходимостта да живеем заедно на тази планета“, каза тя.

В записа гръцкият композитор Вангелис е включил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. Той продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в стандартен формат в бинарни данни.

На специална церемония днес прахът на Стивън Хокинг беше положен в Уестминстърското абатство. На ритуала присъстваха уважавани учени, политици, знаменитости и обикновени хора.

Роднини на Хоукинг, сред които Джейн Хокинг и съпругът й

Речи произнесоха Нобеловият лауреат от 2017 г. Кип Торн, който е работил със Стивън Хокинг и астрономът Мартин Рийс. Текст прочете актьорът Бенедикт Къмбърбач, превъплътил се в образа на астрофизика в телевизионен филм. Изказващите се изтъкнаха не само приноса му в науката, но и волята му да се бори с нелечимо заболяване.

Луси и Тимъти Хоукинг

Сред присъстващите бяха музикантът Найл Роджърс, британският физик и музикант Брайън Кокс и политикът Джереми Корбин.

Около 1000 души, определени с лотария сред 25 000 кандидати от 100 държави, също присъстваха на церемонията.

Нийл Роджърс

Много сме признателни на Уестминстърското абатство, че ни отреди привилегията да почетем изключителния живот на нашия баща, и че му предостави толкова забележителен последен дом“ – казаха трите деца на Стивън Хокинг – Люси, Робърт и Тим.

Дейвид Гилмор
Погребение в Уестминстърското абатство е изключителна чест. Учен не е погребван там от 1940 г., когато така е отдадена почит на откривателя на електроните Джоузеф Джон Томпсън.
Бенедикт Къмбърбач и съпругата му

Стивън Хокинг беше един от най-големите експерти по гравитация и черни дупки. През 1979 г. той беше избран за Лукасов професор по математика в Кембриджкия университет. Тази длъжност е заемал и Исак Нютон.

Хокинг почина на 14 март на 76-годишна възраст в дома си.

Източник: БТА