Радев: Кворумът на КСНС падна заради преждевременно напускане на участници, не виждам смисъл от огласяване на стенограмата

Липсата на кворум на КСНС е заради преждевременно напускане на някои от участниците без предварително предупреждение.

Това казва президентът Румен Радев в интервю за БНТ, в което обяснява неговото виждане за борбата с корупцията и коя е причината заседанието на КСНС по темата да бъде пренасрочено от него за 17 октомври от 13.00 ч.

Президентът подчерта, че кворумът е паднал не заради диалога по време на консултативния съвет и затова не вижда повод да огласява стенограмата от заседанието, както поиска председателят на парламента Димитър Главчев.

За напрежението между Радев и управляващите

„Напрежението трудно може да се скрие, дори когато е забранено да се произнася името на президента. Правят се безскрупулни внушения за корупция. Оценявам посредническите усилия на премиера, но очевидно той много трудно ще надвика собствените си съпартийци. Атаките станаха остри, когато казах, че няма политическа воля за борбата с корупцията. Както виждате с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят парламентарната пара. Защо същите борци не направиха анкетна комисия за 2 млрд. похарчени за саниране, където има толкова много аларми за нередности.“

Президентът даде яснота и за отношенията си с Борисов:

„Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен, Борисов и много от министрите му. Пиесата за доброто и лошото ченге, добрия премиер и лошото му мнозинство, не я приемам. Трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта. Трябва институциите да работят добре помежду си.“ „Не съм се виждал с г-жа Нинова след съвета. С никой не съм се виждал. Категорично. Те могат да го потвърдят. А отношенията ми с БСП са безкрайно ясни. Аз многократно заявих какво наистина ни свързваше в тази кампания. Не се занимавам с рейтинги“.