Психологът Иванина Анчева пред FN: Стрес има и по време на отпуската, и след нея

Как да избегнем стреса по време на отпуската и след нея?

Как можем да провалим почивката си и как да се подготвим за есента – отговорите на тези въпроси потърсихме от Иванина Анчева /доктор по психология, психолог-консултант/.

Г-жо Анчева, как е най-добре да организираме своята отпуска, за да починем най-ефективно?

Първо, трябва много добре да познаваме себе си и да преценим какво бихме искали да направим по време на отпуската. Да знаем кои неща наистина ни разтоварват. А не да направим нещо само заради близки или зареди деца, или защото знаем, че така трябва, че така се очаква от нас.

И доколкото е възможно, да има баланс между действията, които трябва да се случат, и занимания, които се отразяват благотворно на самия човек.

Добре ли е да изберем например една дълга отпуска на море, или да редуваме – море, планина, културни забележителности…

Това трябва да е индивидуално решение, но и то зависи от възможностите и предпочитанията на човека.

Снимка: Flashnews

Понякога при организирането на почивката имаме едно нещо предвид, а след това се оказва друго. Разочаровани сме от базата, имаме разногласия в компанията. Как да избегнем подобни неприятности и да се ядосваме ли?

Поведението на всеки човек в такъв момент е свързано с това как той реагира по принцип в конфликтни ситуации. И тези реакции ще бъдат едни и същи, независимо дали това ще се случи на работа, или по време на отпуската.

БАБХ

Ако има неефективни механизми за справяне при такива ситуации, те ще бъдат неефективни навсякъде. Най-добре е да се опитваме да акцентираме върху положителните неща, когато сме тръгнали на почивка.

Ако сме имали големи очаквания, а нещо не се е получило, как да преодолеем разочарованието?

Тук пак можем да говорим не само за отпуската, а като цяло за хората, които имат големи и дори нереалистични очаквания – те навсякъде ще реагират по един и същи начин.

слънцезащитно масло

Добре е да обърнем внимание на хората, които обичаме или на самите себе си. Отпуската е идеалният момент за това.

Има ли стрес, когато се върнем на работа след отпуската?

Има стрес чисто физически дори и когато излезем в отпуска, но тогава той е положителен. И това е нормално – променя се режимът, променя се ежедневието, влиза се в нов ритъм.

Снимка: pixabay.com

И тук е важно да има адекватна реакция на човека, който управлява екипа, да не натоварва веднага работниците и да не очаква същите резултати, които са постигали преди отпуската, а да им осигури толеранс и време, в което човек да се адаптира и отново да влезе в познатия си ритъм.

Трябва ли още от сега да вземем мерки, за да се справим по-лесно с есенната депресия?

Есента и пролетта на някои хора влияят много ободряващо и това е моментът, в който те са готови да вземат нови решения в живота, да поставят някакво ново начало. Но за съжаление, за други хора това са тежки моменти, в които се обострят различни проблеми.

Но проблемът не е толкова в сезона, колкото в самия човек. Ако той има добра себерефлексия, ако познава себе си добре, ще може да се справи с проблема по-лесно. Естествено е да полагаме грижа за тялото. През лятото можем да извършваме много повече движения, да се храним с по-леки храни, да стоим повече на слънце, да се разхождаме навън.

- реклама -