Президентът на Израел изпя Happy Birthday на Бойко Борисов, обсъдиха напрежението в района – Снимки, Видео

Борисов Равлин Иран ЕС
Израелският президент Рувен Равлин поздрави с Happy Birthday премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата между двамата.

Българският министър-председател получи и торта, а както повелява традицията, той духна и свещичка.

„За мен е чест да се срещна и с премиера и президента на една толкова силна държава“, заяви Борисов и отново подчерта огромната заслуга на българите за спасяването на евреите от фашизма, предаде кореспондентът на Flashnews Петрина Василева.

Вярвам, че всеки един гражданин на Израел дълбоко в себе си знае, че сме спасили българските евреи от депортация. Поклон пред подвига на българския народ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той посочи, че геройството на българския народ в онези години е отворило вратата към отличното сътрудничество между двете страни, което наблюдаваме днес. „За нас Държавата Израел е приятел, на който можем да разчитаме“, подчерта българският министър-председател. Бойко Борисов поздрави Реувен Ривлин и министър-председателя Бенямин Нетаняху за мъдростта и твърдостта, с която ръководят държавата и сподели, че е впечатлен от технологичния прогрес на Израел.

Израел е демократична държава и демокрацията е за всички граждани, които живеят в Израел, заяви Равлин.

Той изказа притеснението си от напрежението между Израел и Иран и представи на Борисов анализ на ситуацията.

Според Равлин за всеки наблюдател е ясно, че конфликта между Израел и Иран е повече от очаквана последица от сирийската гражданска война.

Президентът на Израел Реувен Ривлин акцентира върху дълбокото уважение, което гражданите на Израел изпитват към българите. „Това приятелство между двата народа допринася и за добрия политически диалог между Израел и България. Заедно с България развиваме съвместна дейност в множество сфери, като ние вярваме, че има още сектори, в които можем да работим успешно заедно“, съобщи Реувен Ривлин. По думите му, Държавата Израел цени високо поведението и позицията на България като председател на Съвета на Европейския съюз по темите, касаещи взаимоотношенията между Съюза и Израел.

Президентът Ривлин бе категоричен, че фашизмът и неофашизмът съществуват и в днешни дни. Той изрази мнение, че обща отговорност на всички страни е да се борят срещу тези явления, защото те са олицетворение на злото.

От своя страна премиерът Борисов подчерта, че Иран е деликатна тема за Европа, която има своите интереси там. 

„Светът започва да решава конфликтите си много лично. Аз виждам реакциите на колегите си в ЕС, въпреки всичко, ЕС е демократична общност и винаги търси диалог“, заяви Борисов.

По-рано днес Борисов имаше среща и с премиера Бенямин Нетаняху.