Превозвачите излизат на протест срещу пакета „Мобилност“

превозвачи превозвачите
Снимка: БГНЕС

Превозвачите излизат на протест днес в деня на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, в която участват европейските лидери и държавните и правителствени ръководители на страните от региона.

Повече от 200 камиона ще се съберат в София, а в недоволството ще се включат над 10 града у нас сред тях: Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и др.

Превозвачите вече дадоха дума, че няма да се стигне до блокади на пътища

Ще има мирно шествие от площад „Македония” в столицата в посока НДК. Автобуси и тежкотоварни камиони ще бъдат паркирани по Цариградско шосе.

Протестните действия целят да убедят западните лидери за размера на щетите в икономиката вследствие на готвените законодателни промени в план „Мобилност”.

Ако влезе в сила „пакетът мобилност“, известен като „закона Макрон“, той ще предизвика фалити на около 30% от българските фирми в бранша и ще остави без работа поне 30 000 души, заяви пред Дарик Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи и собственик на фирма за товарни превози.

Българското правителството категорично застана зад исканията на бранша във връзка с „Пакет мобилност“, както и зад намерението им да протестират, което е прецедент. Това заяви лично министърът на транспорта Ивайло Московски. Той потвърди, че ако като председател на Съвета на транспортните министри трябва да внесе текстове в разрез с интересите на българските фирми, ще напусне председателското място.

От 10.00 до 17.00 часа автомобилно шествие на тежкотоварни камиони и автобуси ще премине по бул. „Цариградско шосе“ при отбивката към бул. „Брюксел“ в лентите в посока София. При 4-ти км ще бъдат паркирани товарни автомобили, а след отбивката за кв. „Дървеница“ до отбивката за бул.“Ситняково“ ще бъде наредена протестна колона от автобуси.

От 13.00 до 17.00 чaса ще бъде проведено протестно шествие със сборен пункт пл. „Македония“, по маршрута от ул. „Алабин“ към Съдебната палата, вдясно по бул. „Витоша“ до парковото пространство пред НДК, където протестиращите ще държат речи.